U heeft uiteraard verwachtingen van uw hond, De hond moet zindelijk worden, moet alleen kunnen zijn, niet opspringen tegen de visite, uiteraard niet op de bank liggen, vooral niet teveel blaffen en een paar uurtjes alleen kunnen zijn. Dit zijn dus geen bijzondere verwachtingen, er zit vast wel iets voor u tussen. Waar u geen verwachtingen over hebt zijn een aantal onhebbelijkheden die voor kunnen komen. Wat dacht u van angstagressie, overmatige bewakingsdrift, weglopende reuen en teven tijdens loopsheid, jagende honden in het bos of erger jagende honden achter fietsers en trimmers aan. Er zijn zo van die zaken die je eigenlijk beter kunt voorkomen.

Voor elke hond geldt eigenlijk dat er mee gewerkt (getraind) moet worden. Het liefst zo jong mogelijk mee te beginnen en er ligt zelfs een taak voor de fokker van de hond om de hond eerste beginselen van het leven te laten meemaken (socialiseren).

Zodra de hond thuis is wordt er gestart met de eerste training. De hond krijgt een plekje in huis waar hij tot rust kan komen, zijn voertje krijgt en waar het veilig is. Soms is het handig om hier een bench voor te gebruiken. Voor de pup moet de bench leuk zijn en dat is te bereiken om daarin de hond eten te geven. Ook is de bench een handig middel om er zindelijkheidstraining mee te doen. Daarnaast volgen natuurlijk de spelregels in huis. Geduld en liefde zijn er nodig om de pup de regels van het huis bij te brengen.

Ook MOET de pup naar school. De hondenschool wel te begrijpen. Allereerst de puppy-cursus, niet alleen om te leren maar ook om andere pups en grotere honden te ontmoeten. Denk eraan dat zo’n cursus bijdraagt aan het socialiseren van de hond. Daarna kunnen de vervolgcursussen worden gevold. Zo zijn er trainingen als: “De Gehoorzame Huishond” of “Gedrag en Gehoorzaamheid” etc. We kunnen niet voldoende onderstrepen hoe belangrijk het is om met uw hond te trainen, niet vanuit sportief oogpunt maar voor het welbehagen van uw hond en natuurlijk om de hond de spelregels voor het leven bij te brengen.

Toch zien we met enige regelmaat dat het misgaat in de opvoeding en dat er zich ongewenst gedrag voordoet. U zit met uw handen in het haar en weet niet meer wat u met uw hond aanmoet. Mogelijk dat wij u kunnen helpen. Zie gewenst en ongewenst gedrag.