Een hond vertoont gedrag, zo simpel zit het in elkaar. Dit gedrag is instinctmatig of aangeleerd. Voor de hond is dit allemaal geen probleem maar voor de mens kan het toch wel lastig zijn als zo’n huisgenoot van alles uitvreet zonder zich om de spelregels te bekommeren. Als mens noemen we gedrag dat ons niet past ‘ongewenst gedrag’.

Instinctmatig gedrag is niet goed beinvloedbaar en waarom zou dat ook. Aangeleerd en ongewenst gedrag kunnen we wel beinvloeden. Soms is dat erg lastig maar meestal lukt ons dat wel.

Ongewenst gedrag is dus vaak aangeleerd gedrag. Een hond die op een onbewaakt moment een lekkernij van de salontafel grist heeft zichzelf beloond en heeft direct feilloos door dat er soms wat te halen valt. Hij zal zeker zijn best doen om dit gedrag te herhalen en het is dus aan ons om dit gedrag te stoppen. Zo zijn er honderden voorbeelden te bedenken maar ook evenzo vele mogelijkheden om het gedrag te keren. Ongewenst gedrag kan ook voorkomen uit angst zoals bijvoorbeeld verlatingsangst of overdreven bewakingsdrift (denk bijvoorbeeld aan de postbode en de brievenbus). Ook hier kunnen we mee aan de slag en is het mogelijk er op te trainen.

Laat u dus niet afschrikken maar neem contact op door het contactformulier in te vullen of door te mailen naar info@santlicke.nl of te bellen 038-3375093. We gaan voor en met u aan de slag.